Home » 2008-2014 » Bard’s Meetjeslandse Muziekcolumn‏

Kill the trucker. “Voor mij hoeven ze het bij de trucker niet te houden.” Commentaar op de Humo Wild Site over een Meetjeslandse band die deelnam aan de Rock Rally. Fuck The Humo. Dat zou ook nog een leuke bandnaam zijn. Neen, onder het motto ‘together we stand’ nemen wij graag de verdediging op van Kill The Trucker. Zolang ze maar niet in het echt truckers gaan vermoorden. Dan trek ik mij terug, boys. Zoek dan maar een echte advocaat. En twee snelle benen om weg te lopen.

De Humo’s Rock Rally. De heilige koe der muzikanten. En het moet gezegd. Ze zitten er vaak boenk op. Maar ze hebben er ook al vaak boenk naast gezeten. Feit blijft, dat je groep op ontploffen staat wanneer je na de eerste preselectie een eerste recensie binnen krijgt. Dus mijn advies: blijf daar weg of zorg er tenminste voor dat het allemaal je koude kleren niet raakt. Ik vind Kill The Trucker persoonlijk wel sterk. Misschien stonden ze er twee jaar te vroeg, misschien ook niet. Wie zal het zeggen? Ik heb alles eens beluisterd en sta wel paf van het lef waarmee C-3PO of Pieter De Busschere in Adegem op het podium is gekropen. “Ik maak minimalistische muziek en ik heb dat hier niet echt kunnen tonen”, klonk het. Lef. 16 jaar. Standbeeld for you, Pieter.

Weet je wat? Vergeet de Rockrally en kruip de kleine podia op in en rond je dorp. Werk aan een repertoire, verbeter je muzikale kwaliteiten en lees Tsjechow, Salman Rushdie en Carlos Ruiz Zafon om maar iets te zeggen. Haal het prachtige, ingewikkelde verhaal uit die prachtige intelligente kop van je en ‘kill’ iedereen die het niet met je eens is. Met woorden, met songs, met die koppige Meetjeslandse mentaliteit van ‘ze kunnen mijn rug op, ik doe mijn goesting’. Soms zijn dingen moeilijk uitspreekbaar. Gevoelens dienen verwoord te worden op een andere manier. Rock ’n roll kan dit.

En als je dat al tien jaar doet, zoals The Tubs. Blijf het doen en voel je er goed in. “Je bent zo goed als je zelf gelooft in wat je op het podium brengt.” Ik citeer Piet Notteboom. Trouwens, beste Humo en beste Studio Brussel. Jullie hebben in Vlaanderen de rockmuziek naar een superhoog niveau getild. We moeten daar niet flauw over doen. De Rock Rally heeft daar alles mee te maken en ook de muzieksamenstellers van Stubru hebben voor die weelde gezorgd, al zijn die nu vaak door machines vervangen. Toch voel ik aan mijn kleine teen de processie van Echternach. Het geheim zit hem in geloof, niet alleen in selectie. Wij, van Cirque Constance, wij doen het met geloof en met de kleine grote talenten in onze dorpen. Wij laten ons niet wegdrummen door grote woorden en afbraakpolitiek. Positief samen vooruit. Eén, twee, drie, rammen maar. Amen.

En als ik jullie eens tegen kom aan de toog, graag een pintje.

Unknown