Home » 2008-2014 » Bard’s Meetjeslandse muziekcolumn

Liefste Joke,

Ik draag je in mijn hart. Echt waar. En ik vind het fijn om eens een minister te kennen zoals ik mijn buurman ken. Ik weet ook dat je dat ministerschap niet gestolen hebt. Maar ik kreeg zowaar een doodsteek in het hart, lieve minister van mijn dromen. De N9, Meetjeslandse muziekclub met uitstraling tot ver buiten Eeklo, dreigt zonder centen te vallen. En daar bovenop komen na het volgende nieuwjaar alle jeugdhuizen in gevaar als gevolg van uw geluidsnormenbeleid. Foei Joke! En dat voor een madam die uit het jeugdwerk komt en woont in hartje Meetjesland, waar jeugdhuizen bloeien, groeien, soms verdwijnen maar vaak ook opduiken. Jeugdhuizen zijn mini-cultuurcentra waar subculturen zoals rock’n roll, grafitti, games, fotografie, dans, film en -ja zelfs- kleinschalig theater tot leven komen. Dat zijn geen oorden van verderf, maar poelen van creativiteit. Jij weet dat toch? Je komt zelf uit de jeugdbeweging, dat heeft je mee gevormd tot de grote madam die je nu bent!

Joke, echt waar. Ik vind de kritiek van sommige “culturo’s” op jou soms nogal kleintjes. Ik vind versprekingen of jouw bezoek aan het toneel van Wippelgem geen zaken die als misdaden moeten worden afgeschilderd. Wie Vlaams cultuurminister wordt, heeft een moeilijk maar schitterend parcours afgelegd. Ik vind, als rockmuzikant, ook het voornemen om gehoorschade aan te pakken bij de bron geen slecht idee. Helaas is rock’n roll een bron van gehoorschade. Ik heb deze namiddag nog bij Beo in Gent mijn oren laten ‘afgieten’ voor beschermende oortjes. Ik pleit schuldig wat dat betreft. Your cause is a good cause.

Maar Joke, gij bloem uit Evergem: aanhoor mijn gebeden. Gooi het kind niet weg met het badwater. Maak een muziekclub zoals N9 Eeklo niet kapot. Zorg dat de jeugdhuizen in Vlaanderen de kleinschalige oorden van vertier en creativiteit blijven die ze al een kleine veertig jaar zijn. Gun ons die vrijheid. Surf niet mee op de golven van enkele conservatieve VOKA-fasco’s die hun kinderen liever op de golfclub  of in de balletles zien dan bij de Chiro of in het Jeugdhuis. Niets tegen ballet, hoor (wel tegen golf). Maar een leven met rock’n roll is wat mij betreft zoveel rijker. Ik durf niet te denken wie ik zou geweest zijn zonder U2, Torhout-Werchter, Nick Cave, Ze Noiz, ’t Jeugdhuis in Sleidinge en Cats in the Attic (mijn groepje van 100 jaar geleden, weet je nog). Gun dat je kinderen, Joke. Zeg tegen die voormalige VOKA-topman in je regering die onze centen beheert maar zelf niet kan tellen, dat hij Godverdorie (ik weet het, dat is niet zo katholiek) geld op tafel gooit om het jeugdhuiswerk en de cultuurmakers in stad én platteland in leven te houden. We hebben die steun nodig om van Vlaanderen een creatief paradijs te maken om eens in stijve politieke termen te blijven. Zeg aan die ex-UNIZO-topman die nu je regeringsleider is, dat jij opkomt voor die kleine man in de straat die een festivalletje wil organiseren, of een toneelavond (bijvoorbeeld in Wippelgem), of een boek wil schrijven over de prachtige verhalen die in zijn streek leven, of op het dorpsplein piano wil spelen…

Zeg aan uw vriend, mijnheer Peeters, dat het precies die zaken zijn die in de ons omringende landen al lang verdwenen zijn, waardoor sociale cohesie smolt als sneeuw voor de zon. Dat dit nog precies de rijkdom van ons land is. Neem ik u even mee naar de voorsteden van Rotterdam of Parijs om u dat uit te leggen? Of reizen we even samen naar de andere kant van de Atlantische Oceaan? Laat u niet misleiden door een conservatieve en socio-vernietigende agenda om een tweede Amerika te implementeren in Europa. Ik weet dat u zo niet bent. Voor u zijn die cohesie, dat verenigingsleven, die jeugdhuizen en die poelen wel belangrijk. Voor mij is dat de kern van rock’n roll. De reden waarom ik adem. En ook het wereldbeeld dat ik mijn dochters wens mee te geven. Wel, Joke, dan heb ik één conclusie. Dat mag iets kosten. Ik ben ook belastingbetaler. Ik betaal graag mee.  Doe het, Joke. Je kunt het.

 

Bert