Home » 2008-2014 » Bard’s Meetjeslandse Muziekcolumn

Beste Turken van Gent, Istanboel en omstreken,

Ik vind uw ‘Duran Adam’ (staande man) een grote held. En als streekgenoot steun ik u in jullie strijd. Echt waar. Respect. Tijd ook dat Erdogan ontwaakt uit zijn winterslaap.

Gegroet,

B.A.R.D.

Waarom schrijf ik dat? Omdat we binnenkort een gelijkaardige actie zullen moeten doen op de markt van Eeklo. ‘Duran Adam’ met het hoofd naar K.L. in het stadhuis, de Kemal Atatürk van het Meetjesland. Met één smeekbede: hou ’t Kabêterken open! Ik moet persoonlijk niet veel bassen want ik liep zelf niet bepaald de deur plat bij Koen de cafébaas.

Toch durf ik zeggen dat ’t Kabêterken al meer dan twintig jaar, van toen ik in het humaniora in Gent zat, steeds mijn plan F, G, H, I, J en K was. Namelijk, als ik echt eens op café wou gaan en alle degelijke alternatieven in de buurt opgebruikt waren (als daar zijn: De Ploeg in Waarschoot in de tijd van Erika, ’t Voutjen in de tijd van Paul,  ’t Metrootje, ’t Kruisken, Den Heksenketel, ’t Cartouchken, Klein Sleine, Rotskes in Lovendegem enzovoort enzovoort…), dan belandde ook ik soms in ’t Kabêterken. Vroeger vaak ook op zoek naar sigaretten (waar ik nu vanaf ben). En altijd, ’t is te zeggen altijd, kwam ik er met een lachend gezicht buiten. Zo van, “miljaarde ik heb toch maar weer nen schonen avond gehad”.

Allez, laat ik het duidelijk stellen.  Ik was er geen klant. Maar voor mij is ’t Kabêterken een instituut. En aan instituten raakt ge niet. Dus, beste Koen van ‘t Kabêterken, om welke reden dan ook: hou uw café open. Want er is maar één plek waar Herman Brood thuishoort en dat is bij jou. Volgens een zekere J.D.W. uit S-J. In E. zou Brood daar zelfs opgetreden hebben. Ik weet er niet van, damned. Ik betrouw J.D.W. voor geen stro, dus ik kan er ook niks zinnigs over vertellen. Ik had het toch willen meemaken, verdomme. Maar Herman verkeert tegenwoordig in Jommekensland hierboven. Maar als we de legende hardnekkig verder vertellen, halen we misschien de geschiedenisboekjes.

Ik ben zeker dat Tom Barman nog in ’t Kabêterken geraakt, als het open blijft that is. In ieder geval, ik wil daar op een winteravond nog kunnen binnenstuiken en tenminste zien dat onze grote held Peter De Zutter er een ‘airken’ aan het geven is. Pak Eeklo dat niet af. Tot zolang sta ik ‘Duran Adam’ op de markt van Eeklo. Een heel ietsiepietsie klein beetje uit solidariteit met de Turken van Gent en Istanboel natuurlijk (zie mijn inleiding), maar vooral uit liefde voor het ‘Echte Eeklo’, dat van ’t Kabêterken. Waar Reno, Ze Noiz, al die andere grote kunstenaars van Eeklo en al die fantastische toogfilosofen uit de streek op donkere uren ladderzat komen/kwamen buitenwaaien met de meest waanzinnige nachtverhalen.

Dat ‘Echte Eeklo’, Kemal Atatürk en al wie het horen wil, is een Eeklo om echt te koesteren. Ik kijk naar jou en ik sta ‘Duran Adam’. Echte rock ‘n’ roll toch? Dus: advies van de Cirque Constance Commissie voor Plezante Zaken. OPEN HOUDEN DAT SPEL!!!!

Unknown