Home » 2008-2014 » Bard’s Meetjeslandse Muziekcolumn

Ik ga mijn handen eventjes niet wassen, OK? Net Guy Swinnen tegen het lijf gelopen. Een held. Ik heb wel wat scrupules, ik noem hem zelfs ‘mijnheer Swinnen’ maar ik duw toch ook meteen de man een demo van Woesten!? in de pollen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En ook ééntje voor Herwig Verhovert en Naomi Sijmons, dochter van de overleden Scabsbassist Fons. Of hij hen misschien ook ééntje wil bezorgen? Ik voel me nogal onbeschaamd.
“Natuurlijk. Geen probleem”, klinkt het zacht.

Mijn maat Dirk en ik willen vlug naar huis na een avondje Luchtbal in Antwerpen. Radio 1-presentator Herwig Verhovert, een ex-klasgenoot van me, presenteert er die avond ‘Staalplaat’. Herwig bezorgde eerder het boek ‘Cirque Constance, ‘n eigenzinnige kijk op rock ‘n’ roll niemandsland’ een hoogtepunt door mezelf op zondagavond te interviewen op het muziekprogramma Exit. Nationale radio. De max. Sindsdien volg ik alles wat hij doet.

Staalplaat dus. Interviews, samen plaatjes beluisteren en musiceren. Exit op het podium. De clash tussen het jonge talent Reena Riot (Naomi Sijmons) en het monument Guy Swinnen blijft aan de ribben plakken. Niet in het minst door Fons. Liefdevol en zacht wordt over hem gesproken. Maar Naomi laat ook geen taboe over zijn overlijden onbesproken. De keerzijde van rock ‘n’ roll. We zien een hallucinant beeld van Keith Moon, weggedragen op het podium bij The Who. En dan de laconieke reactie van Pete Townshend tegenover het publiek. “Is there a drummer amongst you?” Elliott Smith ook. Van 1969, uit Nebraska. Mijn leeftijd. Reeds tien jaar dood. Naomi kiest dat laatste fragment zelf. We zien Elliott Smith zielig, breekbaar, schoon op de Oscaruitreiking.

Het gesprek met Reena Riot en Swinnen balanceert voortdurend op die dunne koord tussen warme liefde voor muziek en het duistere kantje van rock ‘n’ roll. Met Fons in het achterhoofd. En dan komt die beklijvende versie van Cave’s Henry Lee. Swinnen doet je binnen. De man die de zware jaren van The Scabs overleefde vanwege zijn zoektocht naar de perfecte rocksong. Focus op muziek. Passie. Zijn prioriteit boven de wilde feesten. Hij voelt Cave.

En dan Naomi. Als ze zingt, gaan de hemelsluizen open. Ik kan de vergelijking met Trixie Whitley niet weerstaan (de link ‘Gent’ is nogal obvious), al mag deze vergelijking geen afbreuk doen aan de onmiskenbare eigenheid van Reena Riot. Prachtige stem. Een jonge vrouw die weet wat ze wil. Het hart op de juiste plaats. Liefhebster. Platenfreak. Het is alleszins voor mij de ‘Week van de zangeres’.

De vrijdag ervoor vergaapte ik me in N9 Villa in Eeklo nog aan Lara Chedraoui van Intergalactic Lovers. Het soort onbeholpen charisma dat in je ziel blijft spoken. Een heel speciaal stemgeluid. Nummers waar deze intergalactische liefhebbers hebben over nagedacht. De perfecte rockgroep in mijn ogen. Echt de groep van drie jongens en één meisje om de hoek. Gebloeid vanuit de scouts in Aalst en dat spontane niet verloren laten gaan. Faut le faire. Ik zie niet veel zangeressen na de show als een echte vent flightcases vullen en dan de kamionette opduwen. Ik heb het Lara Chedraoui wel zien doen in de N9. En ik zie het ook Naomi Sijmons doen onder het motto ‘alles voor de muziek’.

En zal ik eens een geheim vertellen? Ik heb het ooit ook Guy Swinnen zien doen na een optreden bij de VUB in
Brussel. En hij was pissed off want Berre Bergen stond verderop praatjes te maken terwijl de rest aan het werken was. Een ster op het podium, een leider achter de schermen. We zijn toen even met Willy Willy meegewandeld door de Brusselse straten richting zijn huis en ons kot. Vriendelijke mens. Zo is Swinnen ook, denk ik. Vriendelijk, open, direct bereid tot een gesprek in respect. Mijn maatje Dirk formuleert het zo: “Hoe groter hun waarde, hoe echter ze zijn.” Hij mocht het ooit hetzelfde meemaken met Grant Hart. Verdomme toch.

Maar ik ga toch zacht slapen, Guy Swinnen. Mijn handen was ik niet. Er is nog hoop in de wereld! (want dit weekend mag ik op stap met de
Cirque Constance girls & boys voor de organisatie van het tiende festival #partytime)

Bert