Home » 2008-2014 » Bard’s Meetjeslandse Muziekcolumn

Hier ben ik al terug. Twaalf euro. Zoveel heeft het me gekost om bij Pitstop in Eeklo mijn auto te laten reinigen van de heilige Cirque Constance-modder. Stuur ik het rekeningetje, Tim? Ik zal het maar zo laten zeker? Twaalf euro en een beetje tijd om alles nog eens te overschouwen. En ik geef ootmoedig toe, uw over het paard getilde columnist heeft één belangrijke naam in zijn vorig concertverslag botweg vergeten.

Het gaat over de stoere stepperidders van ‘den Boelare’, de wildste ezels van Eeklo en omstreken, de trouwste viervoeters van onversneden hardcore metal rock met geschifte kantjes: The Evil Pony’s. De roze olifanten van de rock’n roll. Al zullen ze me dat, als ik hun teksten moet geloven, niet in dank afnemen. Het was gek, het was geflipt, het was verdomd strak en goed gespeeld. En het zijn songs die in het hoofd een eigen, weliswaar nogal psychedelisch leven, beginnen leiden. We zijn het zodanig gewoon dat ze op Cirque Constance staan, dat we zouden vergeten dat zij hier in ’t Meetjesland aan de top van de voedselpiramide staan. Ze eten al de rest gemakkelijk met haar en huid op. Zanger Manu moet dringend aan een carrière ‘stand-up’ beginnen, want zelfs den Zelzaatsen Bévé Joost Van Hyfte komt zelden zo gevat uit de hoek.

En dan leg ik nu graag de link met Summerbumerdownerfolk. Er is een link en hij heet ‘Authenticiteit’. Net zoals bij de prachtsongs van Piet Notteboom, komt de humor van Manu, Sven en companie uit het hart. Het is rauw, onversneden, maar echt. Zo ook bij Summerbummer. Zelf waren ze niet zo tevreden over hun klank en dat woog misschien op hun prestatie, maar eerlijk gezegd: het bleef steengoed. Wie zo’n CD aflevert, moet zich niet al te veel zorgen meer maken. Madison Square Garden lonkt. Maar laat ze maar beginnen bij ’t Meetjesland, dan Gent, Brussel, Parijs, Londen, L.A. In die volgorde. Mijn favorieten op de plaat: ‘The Wanderer’ en ‘Clear Morning Sad Hero’. Je autoritje wordt plots een stukje relaxter.

Allez, en nu laat ik jullie een paar weekjes gerust want ik ben moe en ik wil slapen.

Bert