Home » 2008-2014 » Bard’s Meetjeslandse Muziekcolumn

Het leven zoals het is. Het Laatste Nieuws meldt dat Eeklose rockhelden mentaal gestoord zijn. Ik voel me niet aangesproken. Want ik mag dan wel in Eeklo wonen, read my lips: “ik ben van Slenne!” Wat The Sloofs/Telefoenk en The Evil Pony’s betreft, ben ik echter formeel: “Helemaal mee eens!” Wie gaat nu nog beweren dat Het Laatste Nieuws ‘een commerciële gazet is voor VTM-mongolen’? Ik niet, want ik heb ooit voor ’t blauw bladsken gewerkt. En VTM, weet je wat? Die maken momenteel de beste TV-series in Vlaanderen, mijnheerken Woestijnvis en madamken Humo van mijn kloten.

Dit gezegd zijnde. Het nieuwe plaatje van The Evil Pony’s met de welluidende naam ‘Klof in den trok’ is misschien het meest overbodige kleinood waar ik in mijn leven ooit 15 euro aan spendeerde, maar het is Godverdomme een beer van een plaat. Mijn auto siddert en beeft wanneer ik deze instantklassieker aan ‘Are You Nuts?’ door de boxen jaag. Ik geef het toe, Willem Depraet heeft mij met zijn zatte botten trachten om te kopen om nen positieven muziekcolumn te schrijven maar het is echt niet nodig, boys. Ik doe dat zo wel.

‘Klof in den trok’ heeft alles. Het volkse leven in ’t Meetjesland. Schijten, zuipen en poepen. Een welgemeende fuck you aan wie beweert uit Antwerpen te moeten komen. Haartooi en klederdracht. Maar vooral ook veel wetenschappelijke beschouwingen. Een streepje chemie, een beetje aardrijkskunde, een ietsiepietsie kernfysica, ja zelfs wat biologie want naast de nodige kennis over het menselijke lichaam worden ook diersoorten als daar zijn pony’s en kouwen behandeld. Ik ben ten slotte uitermate tevreden over het feit dat ik nu begrijp hoe een percolator (feeszaalterminologie voor koffiemachine) werkt.

Genoeg geluld. Wordt er op dit plaatje mooi gezongen? Ja. Loeihard, loepzuiver, krachtig en om u te bescheuren zo grappig. Wordt er op dit plaatje een aardig stukje gitaar gespeeld? Miljaarde, ja! Vijftien nummers lang. Strak, meeslepend, grandioze sound. Riffs die ik tot diep in de nacht aan het meezingen ben. Wat een songschrijvers, zeg. Chapeau! En hoe doet de ritmesectie dat? Ongelofelijk goed. Zo strak als de bh van Wendy Van Wanten staat wanneer de camera’s rollen. Als ‘friesche konijn op de plein’ zou Robert Waseige zeggen in zijn schoonste Vlaams. Bovendien één geluk: dat de triangelpartij in ‘De Schoonsten Coté’ de plaat niet gaan overschaduwen is. Er zijn al sterren genoeg op de dansvloer.

Zijn de heren Evil Pony’s in een vakje of genre  te duwen? Neen. Al moest ik toch vrij snel aan Body Count denken. Ik vind de Pony’s uit den Boelare even hardcore als de zwarte vriendengroep van Ice T aan de West Coast. Ook Rammstein was een naam die spontaan bij beluistering in me opkwam. De strakheid, de sound, de humor. Dat laatste brengt me dan weer bij Urbanus en zijn huidige begeleidingsband De Fanfaar. Kwalitatief gezien mogen The Evil Pony’s daar zeker naast staan. En was ik het niet die eerder al beweerde dat Manu snediger is dan gelijk welke stand-up comedian in Vlaanderen?  Dan is de vergelijking met de Godfather van de Vlaamse humor terecht, vind ik. Maar ja, wie ben ik? Ik ben van Slenne.

 

Unknown