Home » Column » Bard’s Meetjeslandse Muziekcolumn

Bard’s Meetjeslandse Muziekcolumn

Ik ben nogal fan van De Morgen-journalist Gunther Van Assche. Hij houdt er vaak en graag meningen op na die de mainstreammuziekliefhebber soms wel eens ongemakkelijk op de ontbijtstoel doen draaien. Zoals deze morgen bij De Morgen, eigenlijk. Een artikel over Best Kept Secret Festival net over de grens in Beekse Bergen. (GVA) kan er de vinger niet op leggen waarom zoveel Belgen zich aangetrokken voelen tot dit festival. Hij trekt een artikel lang op zoek naar een ‘wetenschappelijke verklaring’.

Het is nochtans niet zo moeilijk, vermoed ik. Luister vandaag maar eens naar ‘de’ radio. Waarbij we vroeger van ’s morgens vroeg afstemden op Studio Brussel om de nieuwste geluiden in muziekland te leren kennen en er ook liefst de petites histoires en de dieper liggende motieven van te kennen, zijn ze vandaag al een dag lang aan het zeiken over condooms op de festivalweide en de hoogst interessante vraagstelling of je tijdens je jeugd ja of nee ontmaagd werd op een festivalterrein of dan toch doodleuk saai thuis in de ouderlijke livingzetel. ‘De’ radio, en voor mij was/is dat altijd Studio Brussel, heeft sinds jaar en dag het begrip ‘conceptradio’ omarmd met heel veel vrijblijvend gezeik en –vooral- heel veel vaststaande hitradio zonder ruimte voor vernieuwing tot gevolg. Belgische bands? Het kan nog. De Nieuwe Lichting is een schitterend voorbeeld. En Ayco Duyster, wat een wijf!

Maar voor de rest? Lullen tegen de sterren op. We hebben allemaal ‘Research & Development’ leren ontdekken na het overlijden van één van onze grootste rock ‘n’ rolltalenten ooit, omdat in de vergaderzaal van Studio Brussel de regel geldt: geen nieuwe Meuris, geen nieuwe De Mens en dus –toen al- ook geen nieuwe Gorki… Het is zelfs niet meer nodig, Godverdomme. Maar telkens ik nu naar die plaat luister, bekruipt mij het gevoel ‘ik heb iets gemist’. Misschien kan je toch eens Biezen checken? Alleen de platgetreden paden. Ah ja, dat kan dan wel weer nog. Beperk een artiest tot 1 lied. Mia, bijvoorbeeld. Maak het gemakkelijk voor ‘de mensen’. Wel weet je, ik wil helemaal niet ‘gemakkelijk’. Ik wil helemaal niet ‘hype’, ik wil helemaal niet ‘trendy’, ik wil helemaal geen condooms op Werchter.

Ik wil rock ‘n’ roll godverdomme. Ik wil Rockers Movement zoals in New York, ik wil het Studio Brussel van de jaren ’90, ik wil het rock ‘n’ roll laboratorium dat dit stukje Sicilië aan de Noordzee ooit was. Ik wil weten wat leeft in Vlaamse jeugdhuizen en muziekclubs, in de repetitielokalen. Ik wil dat Belgische muzikanten podium- en radiokansen krijgen en ik wil ook in het buitenland de buitenbeentjes, de Henri Rollinsen en Nick Cave’s, weten wonen. Steek je conceptradio waar de zon nimmer schijnt en laat me alstublieft gerust met uw weidelijke ontmaagdingen. Daarom, beste Gunther, trekken Belgen massaal naar Best Kept Secret Festival. Dat is de reden. In de hoop al heel vroeg de nieuwe U2, REM, Smashing Pumpkins, dEUS of Muse te ontdekken. Zij verlangen naar dat vooruitstrevende Studio Brussel waar we mee opgegroeid zijn. Muzikale uitdaging. Eigen land én buitenland. Ik nodig je uit, Gunther, op één van de projecten van Cirque Constance waar wij in ons eigen Meetjesland of all places een positief muziekplatform trachten te zijn waar muzikanten elkaar artistiek bevruchten. En wij hebben geen condoom nodig.

https://www.youtube.com/watch?v=YVX890KIFKQ

Bart Van Damme, Eeklo

Jurgen