Home » Column » Drums ‘n’ Guns: trommels en geweren nog aan toe!

Drums ‘n’ Guns: trommels en geweren nog aan toe!

Met mijn groene Berlingo en The Presidents Of The United States Of America op ‘are you nuts?’ kwam ik mijn oprit opgevlogen, niets vermoedend van ’t klein Delhaizeken in het centrum van Eeklo. Op de oprit een blauw broertje van mijn auto maar nog net iets aftandser en net iets meer rock ‘n’ roll. Anders niemand thuis. Eigenaardig toch? Misschien een bezoeker van de overbuur die nog niet weet dat de leeuw tanden krijgt als iemand het waagt op mijn oprit te parkeren? Ik was het alweer vergeten en een beetje aan het sjouwen met mijn boodschappen.

En dan plots kijkt Bardie Boy in de woonkamer. Ik wrijf me even in de ogen. Ik zie het goed? Twee ongure types zitten aan mijn eettafel te genieten van mijn tuin en het uitzicht. Ik schrik me een hoedje. “Hoe zijn jullie binnen gekomen?” Ze lachen. “Slot geforceerd, langs het raam.” En kijk, daar valt ie dan. Mijn Belgische frank. Ik had een afspraak met de rockband Drums ‘n’ Guns uit Aalter. Voor een schone reportage over hun leutige muziekskens op het Meetjeslands Muziekplatform. Want het wordt Godverdomme tijd dat we daar nog eens werk van maken! Wat jij, mijnheer Jurgen De Wever?

Ik wist niet dat Kurt Cobain een broer had, maar toch wel… Jan Gobeyn uit Aalter! Bij ons allen bekend van ‘De Kadans’ in Aalter toch? En zijn spitsbroeder Marjo De Keukelaere. Toch ook geen onbekend gezicht, dunkt me. Ik krijg een vinylplaat voor de kiezen geschoven. “De code zit er in.” En hoeveel moet dat kosten, heren? 20 euro. Ik betaal, want muzikanten moeten ook leven. En ik ben er zelf één (een kleintje), dus ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Bovendien, MMP-columnisten leven van hun riante vergoedingen en de groupies die daar bij horen.

En hopla, even later is het ijs gebroken en kan het interview starten. Inanna, Inana of Ininni was een hemelgodin en de allergrootste godin van de Soemerische religie. Gedurende haar bestaan kreeg zij meerdere, soms tegenstrijdige rollen. Zo was zij als Ninanna de dame van de hemel en als Ninsianna de godin van Venus. Daarnaast was zij de vruchtbaarheidsgodin en de godin van de liefde, maar ook de godin van de oorlog en de prostitutie en beschermer van de wilde dieren. (Wikipedia) Ziezo, de titel van de plaat is al uitgelegd. Dit zijn jongens die over muziek nadenken. Cirque Constancers als onszelf kennen deze boys als Mogul.  Drummer Bert Van Thuyne en gitarist Win Nellen komen uit Waregem. Zanger Sam Dufoor is een kustjongen. En dan ook Jan (gitaar) en Marjo (bas) uit Aalter. Het Meetjesland. Al vindt het schepencollege wellicht eerder dat Aalter vooral het universum is. Er valt voor beide opinies iets te zeggen. Wij houden het op iets tussenbeide, OK?

“Mogul was einde verhaal”, steekt Jan Gobeyn van wal. “We speelden ‘stonerrock’ maar we merken dat de concertorganisatoren daar niet meer zaten op te wachten en ook wij hadden die verkenningstocht zowel een beetje gehad.  Heel mooie jaren maar we waren klaar voor een doorgroei en met een bak vol ideeën en teksten van onze zanger gingen we aan de slag. We traden in 2014 liefst 35 keer op en vorig jaar zijn we dan met dit project begonnen. De nummers uitwerken en een vinylplaat opnemen.” Een eerste beluistering gooit me meteen terug naar mijn inleiding van deze tekst. Melodieuze, aanstekelijke rock ‘n’ roll met de speelsheid van The Presidents Of The United States Of America zowaar. Teksten met meer sérieux, dat wel. Maar ook die muzikale complexiteit en die aanstekelijke melodieën, al van bij het eerste nummer mee. In mijn Berlingootje had ik nog gedacht: “Waar zijn groepen als de Presidents gebleven? En zie daar, in Meetjeslands Aalter, the middle of the universe from Belgium miljaarde, is Kyuss waarlijk qotsa geworden. De Heer Zij Geprezen, Hij is de Allerhoogste. En ik ga dit niet in het Arabisch herhalen om bomaanslagen ten huize Jurgen De Wever te omzeilen. Conclusie: goede muzikanten, steengoede en interessante zanger.

Ik noem het een laboratoriumplaat. De jongens kunnen zich daar in vinden. “Ken je die comedyshow bij elke comedian die kinderen krijgt? Dat is eigenlijk met Inanna ook aan de hand. De zanger is vader geworden en het thema van de vader die mijmert over hoe kinderen denken, zit er zeker in.” Groepen met teksten en inhoud. I love it. Ik ben vaak de enige, zangers zullen weten waar ik het over heb. Zelfs Tom Barman klaagt daarover. Maar ik vind het aandoenlijk hoe gitarist en bassist meegaan in het verhaal van de tekstschrijver. We komen terug op de cover van de elpee. Getekend: Mario Debaene, ook te zien in Humo. “Wij zijn fan van zijn stijl en het past echt met waar wij mee bezig zijn.” Elke stap doordacht. “Dit is echt een project geweest waarin we zoveel mogelijk stappen in de ‘juiste’ richting willen nemen. Voordeel is dat we al heel lang samen spelen.”
En nu? De 35 optredens in 2014 brachten hen vooral in West-Vlaanderen en het Gentse. Daar mag één en ander bij komen. “Zo slaagden we er als band ook in één geheel op te bouwen. Die reeks optredens bracht ons ook in Calais, twee keer. Contacten uit de tijd van Mogul. We hebben ook Franse muzikale vrienden waarvan ééntje, Patron Data, te horen is op de track ‘Rand’. Er zijn ook radiocontacten richting Lille en ze waren keuzeplaat op Rock FM. Optreden is wat we nu vooral willen. Leuke voorprogramma’s doen in de 4AD, De Zwerver of andere leuke clubs. Wedstrijden daar doen we niet meer aan mee. En we bereiden een clip voor met het nummer ‘New Breed’, daarvoor willen we putten uit onuitgegeven WOII-beelden. Veel plannen dus.” En ook in recensies doen Drums ‘n’ Guns het goed. Madrugada lezen we als referentie. Jawel. En de naam Drums ‘n’ Guns verwijst naar de Amerikaanse band Low (Duluth, Minnesota baby!) Jawel. Uitkijken dan maar zeker? Naar optredens in Den Drummer in Gent op 9 april en de elpee-voorstelling in Carlito’s in Tielt op 15 april?

Als we op deze manier kunnen af geraken van het vreselijke ‘Oscar Tafelkleed Tijdperk’, zou ik zeggen: “Jongens, doe zo voort!”

Genoteerd, voorzitter Koen Van Hoecke van Cirque Constance??????

Jurgen