Home » 2008-2014 » Bard’s Meetjeslandse Muziekcolumn

Zwaar onder de indruk van de sound van Tarma. Meetjeslandse band, ik weet er bij Sint-Joris helemaal geen fuck meer over. Of komen ze toch uit één of andere Londense buitenwijk en hebben ze ons platform gekaapt?  Hun bandpage op Facebook is indrukwekkend. Waarom? Vanwege de songs. Altijd opnieuw tracht ik op het Meetjeslands muziekplatform naar nieuwe dingen te zoeken. Soms zie ik een link. Soms helemaal niet. Soms, in dit geval, vind ik het gewoon mooi. Schrijven is immers ‘transpiration’ (verslavende song van Tarma…).

Dat is hier eigenlijk nogal wat in het Meetjesland. Een werkloze rock’n rollartiest zou er omduur een beetje depressief  van worden. Hoe moet je hier nog  scoren? Vroeger groeide in die kleigrond alleen maar patatten. Nu ook echte artiesten. De ene na de andere. Die clips ook, die enkele dagen terug op het platform gegooid werden. Hoe doen die mannen (en vrouwen) dat allemaal? Lula Sweet, Yuko en Viper Rosa daar verwacht ik gewoon spetters van. Dus laat me dat allemaal als ‘te verwachten topmateriaal’ beschouwen. Maar dan zit ik me ook te vergapen aan dat clipje van DJ PMD & MC Rast Afal ‘zet ze buiten’. Toch gewoon om u te bescheuren? Die mannen maken dat clipke, voor de grap bijna, en ze beseffen niet dat er in de achterbuurten van New York enkele ‘homies’ op hun blote knieën naar Oostakker zouden kruipen voor een fractie van deze creativiteit. Dodelijk goed zijn die. Of overdrijf ik nu?

Neen, Bard, het was vroeger niet beter. Wel ja, den Waarschootschen jongeling Peter Van De Veire met zijn groepje The Uglies schreef begin de jaren negentig met ‘Voor koning en vaderland’ ook al een potentiële wereldhit die er nooit één geworden is. Vind ik nog jammer dat zo’n nummer niet doorgebroken is en het Antwerpse geblaat van Fixkes wel. Goed, de schuchtere Chiropunker Veire van toen is toch maar eventjes dé Peter Van De Veire geworden, tot spijt van wie het benijdt. Alleen een klein beetje pijnlijk dat (en nu slaak ik een schelle luide kreet) Tanja Dexters en Jacques Vermeire nu zijn ‘ TV-vrienden’ zijn geworden, toch? Zonder bitterheid hoor, want doe het hem maar na. Als radiopresentator kent hij zijn gelijke niet, zelfs na zijn overstap naar MNM. Er is geen enkele radiopresentator op StuBru die Veire niet imiteert. En er zijn er maar weinigen die de test ‘slechte kopie’ doorstaan. StuBru herstelt nog steeds van zijn vertrek, da’s duidelijk. Het wordt hoog tijd dat ze daar eens wakker worden.

Ja, vroeger. Waar zijn de tijden? ’t Schransken is dicht, de Pelikaan ook en ’t Oud Liefken heeft zijn reputatie als rocktempel ook opgegeven. De rokerige Ploeg van weleer vol rockers uit heel het Meetjesland, Tröckener Kecks in ’t Beukenhof en elk dorp zijn festival van generlei betekenis. Alleen Georges van ’t Kruisken blijft als een paal boven water staan.  Way to go, Georges!  Is er veel veranderd? Neen, natuurlijk niet. Die jonge gasten hebben Facebook en Twitter, wij hadden cassetjes en zeeën van tijd. En wij hadden, net als hen, Peter Van De Veire. Toen al. Voor koning en vaderland, onthou het. Het kan nog altijd een wereldhit worden. Het kan nog altijd. Kijk maar naar Tanja Dexters. Met haar ijzersterke ‘appearance’ in Expeditie Robinson zou je er zowaar nog respect voor krijgen. Wie had dat gedacht?

Unknown