Home » 2008-2014 » Bard’s Meetjeslandse Muziekcolumn

Fuck maat, het regent oude wijven. En dat brengt me met een teletijdsmachine naar enkele jaren terug, toen de legendarische weide van Cirque Constance helemaal verzopen was en we met zijn allen ‘verhuisd’ zijn naar ‘drogere’ terreinen ‘hogerop’. Met nadruk op de aanhalingstekens. Dat was zonder uitzondering de meest hilarische editie van Constance en ik kan het weten want ik was er altijd bij. Samen met een zekere J.D.W. uit S.-J. In E. (binnenkort serieuze concurrentie voor president Koen Loete van de stad Eeklo) proef ik er al jaren van de tap. Dat is onze geliefkoosde sport en dat wil eigenlijk zeggen dat wij om de zoveel tijd ons eens achteraan de tent begeven, ons uitgeven voor mede-organisatoren en dan een half pintje van de tap vragen ‘om te proeven’. U noemt het klaploperij, wij noemen het kwaliteitscontrole. Weet u trouwens dat er minstens één editie geweest is dat u gewoon SPARTA PILS gezopen heeft? Ik ben daar immuun tegen, dus mij hoor je niet klagen. Maar de gemiddelde Jupilersnob heeft er eigenlijk feitelijk toch ook weinig van gemerkt.

Waar zat ik eigenlijk? Ah ja, juist, op dat uitgeregend festival op de ‘hogere’ weide van de papa van organisator K.V.H. uit K., nog zo’n volksheld van me. Dat was subliem, vrienden. Als muzikant werd je met een quad (en bijhorende remorque) ‘hogerop’ de weide gebracht. Je versterkers en instrumenten vol modder. Rock ‘n’ roll, baby. Vanaf toen ben ik het Weiste Festival van Vlaanderen gewoon ‘Het Parijs-Roubaix van de Vlaamse festivalwereld’ gaan noemen. Is de polderklei nog niet nat genoeg? Dan pissen we er toch gewoon wat door bier geparfumeerde urine bij zeker?

Om maar te zeggen: hoe meer ik het zie regenen buiten, hoe meer zin ik krijg in het weekend. Ik snak jaarlijks naar mijn dagje Werchter. Maar het verlangen naar Cirque Constance Festival is zoveel heviger. Ik word er gewoon geil van. Dat is het verschil tussen Margriet Hermans en Samantha Fox (ken je ze nog?). Of overdrijf ik nu een beetje? In ieder geval, drijven gaan we zeker doen dit weekend. Haha.  De hier ‘hoger’ genoemde  en geroemde Jurgen De Wever heeft er natuurlijk al een commercie van gemaakt en een reclame voor botjes bij de Hubo op het feestboek gegooid. Slimme ventjes, grote percentjes. We kennen dat. Maar mag ik nu eens een echte stoute voorspelling doen zonder er geld achter te verdienen? Het wordt heet dit weekend. We gaan tetten zien.

Cirque Constance, here we come!

 

 

Bert