Home » Nieuws » Dan richten we toch zelf een radiostation op, alzeleven?

Dan richten we toch zelf een radiostation op, alzeleven?

Als het niet klikt, dat botst het. En wij rock ‘n’ rollboys hebben nu éénmaal dat soort karakters. Ik moest dan ook kokhalzen toen ik op een middag barones Miaatje Doornaert een analyse hoorde maken van de hiphop van de Brusselse kwajongen Damso. Je weet wel, die vrouwonvriendelijke jongen met donkere huidskleur. Foei Damso! Het woordje ‘salope’ en ‘cul’ in één zin, in één lied! Foei, dat tolereert onze maatschappij niet meer, kiddo. Nu heb ik me de moeite getroost van een week lang via youtube Damso te beluisteren, ik hou nogal van hiphop moet je weten. We hebben in Zelzate wat jonge gasten zitten die waanzinnig lekker bezig zijn. En zowel NWA, Nique Ta Mère, Ice Cube, Ice Tea, Beastie Boys tot zelfs de kleffe commercie-poppen als Vanilla bezondigden zich ook wel al eens aan het woord ‘bitch’ en af en toe hadden die het er ook wel eens over hoe die ‘bitches’ wel eens ‘in the ass’ zouden kunnen genomen worden, de grapjassen. Komt daar toch zo’n burgertrut op zo’n debatprogramma eens uitleggen dat vanaf nu ‘de vrouwen dit niet meer kunnen tolereren’. En iedereen maar luidop ‘ja’ knikken. Damso is er, volgens sommigen immers, ‘geen van ons’. En ik heb dus een week lang naar die snoodaard geluisterd. Steengoed is zijn muziek. Terecht de meest gedownloade artiest in België. Maar dus wel persona non grata op nationale radio. Weet je wat ik luidop zeg, Mia Doornaert? “Awoe!” Dat is durven, hé?
Nu ga je mij niet horen zeggen dat het precies de ‘salope’-passages in hiphopnummers zijn die me boeien, ook het ‘braggen’ en het ‘nigga’ of ‘gun’-gedeelte van de teksten laat me doorgaans koud. Maar in het geval van Damso en enkele andere nieuwlichters in de hiphop (want die zijn er) is het net de ‘slam poetry’ die het allemaal boeiend maakt, naast de vernieuwende beats. Daar vallen harde woorden in die teksten, ja. Rauwheid maakt deel uit van schoonheid. Maar er wordt ook in eigen ziel gekeken, er wordt nagedacht, er wordt een naturalistische harde wereld neergezet en er wordt ook aan de ziel van de luisteraar gepeuterd. Drake indachtig. Waarom vertel ik dat allemaal? Omdat popmuziek nu éénmaal de taak op zich mag blijven nemen om wat ‘stout’ te zijn, om tegen schenen te schoppen. Ook als het om een voetballied gaat. En dan kijk ik om me heen in het Meetjesland en merk ik dat er ook bij ons heel veel stoute jongentjes (en helaas nog te weinig meisjes) ook hun ei kwijt willen. Muzikaal op tafel kloppen, noem ik het. En die jongentjes (en helaas nog te weinig meisjes) komen dan ook in obscure vergaderzaaltjes samen en willen meer dan songs schrijven, optreden, grenzen verleggen… Alsof dat niet genoeg was, kreeg ik een tijd geleden van JP De Brabander (Looplizard, Delavega, This Can Hurt…) de vraag om een radio op te richten. Zo gezegd, zo gedaan. De vraag stellen leverde heel wat Meetjeslands muziekenthousiasme op. En wij, Wit Konijn, die nieuwe radio, zijn nog op zoek naar mensen die dat muziekenthousiasme in zich dragen en een welgemeende (zij het zeer bescheiden) ‘fuck you’ naar ons braaf nationaal radiolandschap willen richten. Laat de barones voor wat ze is en laat rock ‘n’ roll opnieuw Stout! Stout! Stout! zijn. En neen, wij vinden vrouwen geen ‘salopes’ en de ‘cul’ is het laatste gat waar we onze biljartkeu heen willen sturen, maar we mogen toch al eens lachen? We mogen ons toch al eens wat vragen stellen? We mogen toch eens ‘lawijt maken’ zoals DJ Pankraker ons binnenkort zal leren? En we mogen toch al eens een plaatje draaien dat afwijkt van de mainstream-drek waar zelfs het hoog geachte StuBru mee afkomt?
Toeval of niet? Wit Konijn lanceert zichzelf op 1 april. In de parochiezaal van Waarschoot, Godbetert. Het wordt een geweldig feestje! Ik zit die avond in Rome, bij de klokken. Maar ik zal voor jullie bidden, hoeren die jullie zijn! En voor de dames: ook heel erg welkom. Jullie zijn nog met te weinig. Wij streven op lange termijn naar genderneutraliteit bij onze radio. En ik hoop dat ik hiervoor binnenkort, Bo achterna, geen te drastische middelen moet inzetten, if you know what I mean.

Bard