Home » 2008-2014 » Eigen Kweek

Beste Bart De Wever
Luistert u ooit naar Studio Brussel? Goed voor u mijnheer De Wever! Dan heeft u de afgelopen week zeker en vast ‘De Week van eigen kweek’ gehoord. U moet vast een trotse burgemeester zijn. Antwerpen bewijst nog steeds één van de muzikale hoofdsteden van dit land te zijn. Uiteraard met dEUS als fonkelende diamant aan de Antwerpse kroon. Vergeet de Oude Markt in Leuven, Clement Peerens, doe mij maar ’t stad. De rest is parking, niet waar Aertbeliën Sylvain?

’t Moet gezegd, er parkeert tegenwoordig schoon volk op de parking van ’t stad. Niet alleen in Antwerpen en Leuven worden schone liedjes gemaakt. Zo hoorde ik deze ochtend de nieuwe Hot Shot van Stu Bru, Girls in Hawaï. Wel Bart De Wever, mochten Philippe Gilbert, Vincent Kompany en Eden Hazard u nog niet overtuigd hebben, luister dan eens naar deze jongens. Hun nieuwe single ‘Misses’ is voor mij de beste reden om dit land niet te splitsen. Toegegeven, uw redenen voor het grote schisma zullen ongetwijfeld beter geargumenteerd kunnen worden dan mijn zeemzoet gezwets over sport en muziek, maar is dat net niet één van onze troeven Bart? Jacques Brel, Eddy Merckx…waren zij niet de dappersten aller Galliërs?

Veel wereldmachten benijden ons Bart. In Engeland zijn ze tegenwoordig zot van onze jongens. Vincent, Eden en Moussa schitteren er week na week. Maar ook Johannes, Michael, Wolfgang, Frederik en andere Van Jets scoren over de grote plas. Daan verwoordde het deze week misschien nog het best op Stu Bru: we leven in een landje waar alles kan. We zijn groots in onze absurditeit. Vandaar ook dat muziek van bij ons anders klinkt dan in de rest van de wereld. De Belgische touch? Jawel hij bestaat mijnheer De Wever. Misschien niet definieerbaar, maar wel internationaal gewaardeerd. Misschien niet exact in een hokje onder te brengen, maar wel geniaal. Da’s waar wij Belgen groots in zijn Sire: eclecticisme of te wel een heerlijke mengelmoes van stijlen. De Romeinen deden het ook, Bart. Romeinse, Griekse en Oosterse cultuurelementen blenden om zo tot een completer wereldbeeld te komen.

Maar we moeten het zover niet zoeken Bart. Ook bij jullie in ’t stad houden ze van het betere eclecticisme. Het centraal station van Antwerpen is volgens gespecialiseerde literatuur een schoolvoorbeeld van architecturaal eclecticisme. De architect Louis Joseph Jean Baptiste Delacenserie liet zichzelf inspireren door het Pantheon in Rome. Geen wonder dat deze stationskathedraal werd uitgeroepen tot mooiste station op onze aardkloot. Terecht ook. België op zijn best en dat in hartje Metropool. Een mens zou voor minder trots zijn mijnheer de burgemeester. De Metropool maakt school. Reken maar van yes!
Ooit al in het Meetjesland geweest Bart? Keizer Karel zou er geboren zijn. We hebben er ook een Lieve Vrouwetoren. De Kathedraal van het Noorden in Watervliet. U zou er eens langs moeten Bart. Al was het maar om eens uit te waaien na een gemeenteraad. Gewoon de N49 nemen richting Knokke, door de tunnel van Zelzate en ergens middenin rechts of links afslaan. Niet te vroeg of u staat in de file voor Zelzatebrug. Wegenwerken, ik moet het u niet uitleggen zeker. Niettemin, je zal het naar je zin hebben bij ons in het Meetjesland. Stille, maar hartelijke mensen. Goede muzikanten ook. Net als Girls in Hawaï. Wij zijn de Walen van Oost-Vlaanderen mijnheer De Wever.

Misschien moet je gewoon op 19 april eens langs komen in de N9 Villa in Eeklo voor de finale van de Cirque Constance Roadshow. Je zal er getuige zijn van het feit dat ook de Walen van Oost-Vlaanderen rocken als de beste. Neem nu Woolf bijvoorbeeld. Waar ze de inspiratie gehaald hebben voor hun bandnaam weet ik niet. Virginia Woolf? Leonard Wolf? De grote boze Woolf? ‘God only knows’. Wat ik wel weet is dat hun muziek zo uit Utah zou kunnen komen. Geïnspireerd door het zilte water van The Great Salt Lake. Brak water van eigen kweek mijn heer De Wever! Uwe kozijn Jurgen weet er alles van….

Trouwens ooit al een ‘Sparta Piewsken’ geproefd, Bart? Spijtig! Ga daarom in op mijn uitnodiging en kom er samen met uw naamgenoot Bart Van Damme eentje drinken bij ons. Onzen ‘Bard’ zal zijn ‘vriendinne Joke’, Vlaams minister van Natuur, Leefmilieu en Cultuur, meebrengen. Kunnen we bijpraten. Wat zegt u mijnheer de Wever? Het past niet in uw agenda? De zondag nadien loopt u de Ten Miles van Antwerpen? Kom, kom Bart…da’s geen excuus. Ik loop zondag de marathon van Rotterdam. Ik zal u de negentiende een paar tips geven. Ik zie trouwens op een foto in de krant dat je vaak met een IPod loopt. Ik heb er zondag ook eentje bij als ik over de Coolsingel strompel. Je mag mijn playlist gerust lenen. Je gaat nog nooit zo goede benen gehad hebben. ‘Sparta Pieuws’ en ‘Hush’ van het geweldige ‘Woolf’…over een ‘Pot Belge’ gesproken. Wedden dat je Kris Peeters ver achter laat? En dat allemaal op eigen kweek….

‘I am the marathon man, catch me if you can!’

Kristof Vereecke

De redactie van Meetjeslands Muziekplatform, in wezen 100% neutraal, laat weten dat eventuele partijpolitieke interpretaties op de schrijfsels van onze medewerkers totaal overbodig zijn, vanwege het feit dat die mensen eigenlijk geen kloten van politiek kennen en hun mening er misschien voor sommigen wel toe doet maar voor de rest totaal onbelangrijk is en dus niet doorslaggevend hoeft te zijn voor het welslagen van en het welbehagen in onze maatschappij 😉

Bert