Home » 2008-2014 » Eurosong

Beste Bard,

Mocking Jay wint dit jaar de Nieuwe Lichting. Hoe ik dat zo zeker weet? Ik heb zo mijn bronnen aan de Reyerslaan. Iedereen in showbizzcountry kent de rechtstreekse lijn tussen de VRT-toren en de brugwachterstoren aan het kanaal Gent-Terneuzen in Zelzate. Via de radar vangen wij daar al jaren de meest geheime gesprekken tussen de VRT-top op. Zo wisten we in Zelzate al jaren hoe Luc Appermont zijn vork in de steel van Bart Kaëll zat. Of was het nu andersom?  Feit is dat de brug van Zelzate meerdere keren open gestaan heeft voor de passage van de Marie-Louise. En ze danste maar op en neer… Dat zal wel zijn!

Of die keer dat Vos, rockheld pur sang, een nummer had geschreven over Tante Terry. De geschiedschrijving wil dat Cas Goossens, voormalig oppergoeroe van de BRT en nog steeds de grote man achter de schermen bij de openbare omroep, Vos in 1992 verplichtte om Terry te  veranderen in Mia. ‘Mia heeft het licht gezien…’. Terry had het licht gezien ja! In Vos zijn ogen! Maar Cas Goossens wilde er niet van weten. Het paste niet in zijn masterplan. Terry was geen letterwoord en het rijmde al zeker niet met ‘Music Industry Awards’. Mia dus. M.I.A!

Met dit geweldige bruggetje komen we trouwens een stap dichter bij het grote mysterie waarom Mocking Jay de Nieuwe Lichting wint. Eurosong gezien zondagavond? Tuurlijk heb je gekeken Bard. Gans het Meetjesland zat zondagavond voor de buis voor de glorieuze doortocht van de Meetjeslandse Camp Queen Petra. Petra zou komen, zien en overwinnen. Zo stond het in de sterren geschreven en al zeker in Het Laatste Nieuws. Als de Urselse Lady Gaga enige tegenstand mocht verwachten, zou die van de Brusselse bard, vergeef me de woordspeling, Udo komen. Udo, nog zo’n letterwoord. Iedere scout weet waar de letters U.D.O voor staan, laat staan dat we zo iemand naar het Eurovisiesongfestival sturen. Ik heb daar al veel stront op het podium zien staan, maar we gaan de beerkraan daarom toch niet openzetten zeker? Neen, Petra zou en moest Eurosong winnen. Aan de pluimen in haar gat zal het zeker niet gelegen hebben. Petra stond er als de Camp Queen die ze is. ‘Ik stond er zo als ik er wou staan’. Niets op aan te merken meisje. Good job! In de betere Gentse gaybars stonden ze zelfs al op de tafels te dansen nog voor de jury zijn stem bekend had gemaakt.

Spijtig genoeg was dat buiten Cas Goossens gerekend. Na de passage van Natalia tijdens de M.I.A’s wil Cas koste wat kost een nieuw taalbloedbad op de VRT voorkomen. Iedereen weet dat het Kempens de laatste jaren serieus in de lift zit bij de openbare omroep.  Mijn interne lijn met de Reyerslaan meldt me echter dat Goossens het volledig gehad heeft met het Kempisch. Daarom probeert hij al een tijdje het Meetjeslands te promoten als nieuwe voertaal bij de VRT. Brave jongens als Martin Heylen en Peter Van De Veire die zorgen niet voor taalrellen in de boekskes. Het is dan ook geen toeval dat Isolde Lasoen dit jaar de M.I.A. voor Beste Muzikant won. Iedereen weet dat die prijs elk jaar naar Mauro Pawlowski dient te gaan. Maar gezien Mauro niet echt de grootste babbelaar is en iemand voor een taalkundig contrast met het Kempisch van Natalia moest zorgen, besliste Cas Goossens eigenhandig dat Isolde uit Maldegem de M.I.A. voor beste muzikant moest winnen.

Maar Goossens is spijtig genoeg ook op zijn hoede voor overkill. Na de succesreeks ‘Van vlees en bloed’ kon er niet genoeg Kempisch gesproken worden op de VRT. Maar iedereen weet waar toe dat geleid heeft. Juist, Natalia als presentatrice van de M.I.A’s. Daarom wil Goossens koste wat kost voorkomen dat één bevolkingsgroep te veel taalinvloed krijgt aan de Reyerslaan. Volgens mijn bron zijn er zelfs taalquota ingevoerd. Omdat ‘Pierre Van De Veire’ presentator is van Eurosong, en die ook al eens graag een pluim in zijn gat steekt, kon Petra gewoonweg niet winnen. Te veel Meetjeslands in één programma, te veel pluimen in hetzelfde Meetjeslandse gat. Dat – en niks anders – is de enige echte reden waarom Petra niet naar Kopenhagen gaat dit jaar. En daar konden alle oproepen van het Knesselaarse schepencollege om massaal te sms’en tijdens de televoting helaas niets aan veranderen. Taalquota, de ziekte van de moderne tijd!

Maar het hoeft niet al kommer en kwel te zijn. Zo wordt er op StuBru tegenwoordig te weinig Meetjeslands gesproken. Vos hield jarenlang de Meetjeslandse eer hoog met zijn Gorki, maar ’t is tijd voor een nieuwe wind. Bovendien is ‘less is more’ in 2014 het credo bij de VRT. Hoe verklaar je het kleedje van Eva Daleman tijdens Eurosong anders?  Ook dat past volledig in de complottheorie waarom Petra niet naar Denemarken mag. Zo kon de Urselse schone maar uit één nummer kiezen van de experts? Een nummer dat het midden hield tussen de Moulin Rouge en Broadway. De uitdrukking over the top kon zondag niet meer over the top zijn. Iedereen wist op voorhand dat het nummer compleet 2013 was. Cas Goossens niet in het minst. Petra maakte geen kans. Mocking Jay daarentegen. Het juryrapport tijdens de voorronde van de Nieuwe Lichting was alvast duidelijk. ‘Gold Fish. Heel minimalistisch. De song in zijn puurste vorm’, dixit Isolde Lasoen. Juist, less is more! Zeg dat Cas Goossens het gezegd heeft.

En wie mijn theorie niet gelooft, moet gewoon stemmen voor Mocking Jay op De Nieuwe Lichting 2014. Al was het maar om te bewijzen dat het Meetjeslandgevoel wel bestaat. Niet waar Isolde, Luc en Pierre Van De Veire?

Kristof Vereecke

Unknown