Home » 2008-2014 » Helden in het Park schiet van wal

Helden in het Park viert deze zomer zijn feesteditie. Het festival mag dit jaar 20 kaarsjes op de taart zetten en doet dit in het gezelschap van grote internationale artiesten. Op vier opeenvolgende donderdagen (31 juli, 7, 14 en 21 augustus) zullen telkens twee bands optreden in het sfeervolle Heldenpark in Eeklo.

Op donderdag 31 juli opent Mocambo met een cocktail van Braziliaanse muziek, afrobeat, jazz, funk en hiphop, in het Frans en het Portugees. Met deze meeslepende mix staan ze garant voor een feestelijke organische sfeer. De Ivoriaanse Dobet Gnahoré zingt in verschillende talen en mengt westerse pop met diverse Afrikaanse stijlen. Met haar krachtige stem, tomeloze energie en aanstekelijke dansmoves is ze een graag geziene gast op talloze festivals. Ze trekt momenteel de wereld rond ter promotie van haar nieuw cd ‘Na Drê’ en Eeklo ligt ook op haar route.

Geen Helden in het Park zonder een flinke scheut reggae. En die is er op donderdag 7 augustus. De Franse Skamanians zijn liefhebbers van de Jamaicaanse muziek uit de sixties. Het enthousiasme waarmee ze de roots van reggae en ska verkennen werkt zeer aanstekelijk. Michael Prophet, een legende uit de roots reggae, scoorde een internationale hit met ‘Gunman’ en vele van zijn nummers staan geboekstaafd als reggae klassiekers. Deze zomer staat hij op grote internationale reggaefestivals en ook op Helden in het Park. Hij wordt begeleid door de Belgische Asham Band.

Op donderdag 14 augustus, de vooravond van de feestdag, mogen de dansschoenen uit de kast want dan is het salsa-avond. Het tienkoppige Tomi y Su Timbalight brengt, naast swingende traditionele Cubaanse muziek, ook timba en meer hedendaagse grooves en ritmes. Septeto Nabori is afkomstig uit Santiago de Cuba, de bakermat van de son. Ze blijven trouw aan deze stijl, die bekendstaat als ‘de moeder van alle Cubaanse muziek’, maar slagen er wonderwel in om deze levendig en populair te houden. Om 19 uur, voor aanvang van de optredens, geeft dansleraar Rob Willems een gratis initiatie salsa. Met dansvloer, uiteraard.

Donderdag 21 augustus, de laatste avond van Helden in het Park, staan er twee groepen op het podium met buitengewone zangers. Bij Debademba is dat Mohamed Diaby uit Burkina Faso, aangevuld met meestergitarist Abdoulaye Traoré uit Mali en een strakke ritmesectie. De muziek van Debadamba mikt onweerstaanbaar op de benen. Afsluiter van de twintigste editie van Helden in het Park is Sekouba ‘Bambino’ Diabaté, bijgenaamd ‘de gouden stem van Guinée’. Hij maakte deel uit van de legendarische Bembeya Jazz National en Africando. Bambino slaagt erin eeuwenoude ritmes nieuw leven in te blazen en een brug te slaan tussen het traditionele en het moderne Afrika.

Meer info over de artiesten kan je vinden op www.heldeninhetpark.be.
De organisator, muziekclub N9, heeft sinds vorige week ook een splinternieuwe website!

Bert