Home » 2008-2014 » Niet alles klinkt veel schoner in de ‘tale’ van Shakespeare

Writer’s Block, ooit al last van gehad Bard? Veel te veel woorden in je kop, maar geen op papier krijgen. Uren staren naar een leeg blad. Zou Michel Goessens daar ooit last van hebben? Of de jongsten van Laroy? Alles gezien, overal geweest…. Wouter Mattelin liegt niet als hij stelt dat de echte cowboys tegenwoordig uit ‘Sleine’ komen. ‘Mee ne roste vélo als pird in een koersklakke veur hoed’. Nice one Wouter. Vergeef me de fonetische vrijheid! Goessens de Johnny Cash van ‘Sleine’. Wat een gedacht.

Mijn volgers weten dat ik van Zelzate ben, het Manchester van de Lage Landen. De knip heet bij ons Sint-Jan Baptist en de jongsten van Laroy heet Bombello. Er is iets minder country ook. Wel veel hip hop tegenwoordig. East Coastrappers en West Coastrappers. Er loopt een kanaal door mijn gemeente. Ooit al eens bij ons naar de Colruyt geweest trouwens? Ze hebben daar een bende. Hebben ze een Colruyt in ‘Sleine’? Of een bende? De jongsten van Laroy, had die geen bende? Of nonkel Georges? Of Dorien Van De Veire? ‘Dorien Van De Veire, Ik zie heure snor en ‘k peise schirt au weire’. Niet alles klinkt veel schoner in de ‘tale’ van Shakespeare. 

‘Veur ’t zelfste geld’ was Michel Goessens in Zelzate geboren. ’t Zou schone liedjes opgeleverd hebben. Minder Cash, meer Morissey. Minder Dylan, meer Cave. Minder Willy Nelson, maar minstens evenveel Eddy Wally, de keizer van ’t schuene Vlaamse lied. Geboren op de Katte, groot geworden in Ertvelde. ‘Nen simpelen joone’, zei mijn grootmoeder zaliger altijd. Maar wel ‘nen joone van De Katte’. Net als Jules Dhaene. ‘Juulken’ voor de vrienden. ‘Juulken’ ging graag schieten met pijl en boog. Bij Scheemaekers, Verstraetes, in den Trixy of bij Jenny. Veel maakte het ‘Juulken’ niet uit. Als hij maar onder de mensen kwam. En als hij maar zijn ‘Sparta pieuwsken’ kon drinken. ‘Juulken’ was wel een beetje dyslectisch. In die zin dat hij vaak klinkers verwisselde. Schieten werd dan al rap eens iets anders en dat riekt nogal op café. Het maakte ‘Juulken’ er evenwel niet minder legendarisch om. Op een schone kermisdag bleef ‘Juulken’ zijn klinkers maar door elkaar halen. Die dag hadden ze een bruine hoofdvogel op de kermisschieting bij café Biljart op de Katte. Wilhelm Tell, maar dan op zijn Zelzaats.

Schone mens Jules Dhaene, schoon verhaal ook. Hoe meer ik naar Michel Goessens zijn nieuwe plaat luister, hoe zekerder ik ben: goede rock ’n roll gaat minstens evenveel over goede verhalen als over goede riffs en dito partituren. Geen wonder dat Nick Cave tegenwoordig boeken schrijft. Wie naar zijn Murder Ballads luistert, waant zich in de betere Hollywoodthriller. Maar wie verzekert ons dat de beste scenario’s tegenwoordig in Hollywoord geschreven worden?

Vergeet Hollywood, Matthias Schoenaerts! Kom eens een Sparta ‘Piewsken’ drinken in de Miami in Waarschoot. En spreek misschien af met Michel Goessens. Hij zal u schone verhalen vertellen. De Johnny Cash van ‘Sleine’? Misschien wel, maar zeker evenveel Francis Ford Coppola. ‘Sleine’, Hollywood in de Meetjeslandse poldermoore. Gelukkig klinkt niet alles veel schoner in de ‘tale’ van Shakespeare!

Merci Michel….

Kristof Vereecke

Bert