Home » Column » Reclamespot voor The Tubs uit Lovendegem en de machtige Sore Losers in Doornzele

Reclamespot voor The Tubs uit Lovendegem en de machtige Sore Losers in Doornzele

“Antwerpen. Een beetje gay is niet ok. Ik vrees alleen de ‘Wallah’. Kom maar op.” Roepen, tieren. Spam op de Meir. En ik dacht dat het Allah was, niet ‘Wallah’. Ik dacht ook dat de Heilige Koran niet toelaat dat de naam van de Allerhoogste zomaar te pas en te onpas, en zeker niet ter provocatie of om eventjes de wiseguy uit te hangen, mag gebruikt worden. In het eerste boek Genesis fluistert God de profeet Mohamed toe dat hij verliefd is op zijn eigen creatie, de mens. Uit klei gemaakt, die engelen voor Hem haalden. De Jihad van de Koran is in het boek trouwens vooral bedoeld als een innerlijke, vredelievende strijd, wist je dat? En waar zijn die soldaten op de Meir als je ze nodig hebt? Ik ben stilletjes weg gewandeld, je reageert beter niet. Toch geschokt door zoveel domheid. Door spam. Door de wetenschap dat het wel goedkomt, maar niet meteen. We moeten de domheid uitputten.

Mijn zomer begon nochtans veelbelovend met Therapy? op de dries van Doornzele. Beetje de woede van weleer kwijt, deze band. Onterecht, want er is woede en therapie nodig! Iets te veel de coverband van hun eigen hits geworden, vind ik. Maar Rock voor Specials in ons eigen Meetjesland, wat een prachtig festival. Wat een remedie tegen spam en domheid! En wat zijn The Sore Losers fantastisch! Dat heb ik geleerd de week voor Werchter. Ik had toen al Coldplay het Heizelstadion zien veranderen in een gezellige concertzaal en dat is niet veel bands op deze aardbol gegeven, ik zweer het.

En dan de lang verwachte Werchterzondag zelf. Thurston Moore van Sonic Youth die de jeugd een lesje doorleefde gitaarrock schenkt. Een masterclass. Soulwax uit het provinciestadje Gent die nog maar eens toont dat ze nu al bijna 30 jaar gewoon keihard hun goesting kunnen doen op het podium en in de studio. En dat ze er nog mee wegkomen ook, de gebroeders Dewaele. Wat zeg ik? Ik kende geen enkel nummer en toch was er magie. Uit Gent, dames en heren. En dan natuurlijk The Foo Fighters, het levende geweten van de doorleefde gitaarrock. Met zoveel goesting op bezoek ook. Ik denk dat de Allerhoogste vanuit de hemel mee aan het genieten was. Maar eigenlijk was het de soul die mij de zomerse kracht gaf om aan al de spam en het gezever te ontsnappen. De soul van Benjamin Clementine. Check this out. Een beetje gay is dus best wel OK, geloof me. Wat deze Afro Londenaar, kruising tussen David Bowie en Grace Jones, uit zijn keelgat en uit zijn piano liet ontsnappen, was verbijsterend mooi. En ik heb weer iets bijgeleerd, op Werchter. Zo is er elk jaar wel iets. Ondertussen ook de CD van The Sore Losers op de kop getikt. Waanzinnig goed. Beste Belgische band van het moment, no doubt. Doorleefde gitaarrock, I love it. En soul!

Oh ja, dit platform zet Meetjeslandse bands in de kijker. Ik kreeg een nachtelijk messenger-berichtje binnen van Willy Geen Vrienden Of Zo van Lovendegem, ik was juist nog wat wijn aan het consumeren. Of Meetjeslands Muziekplatform bewust The Tubs links laat liggen? Geen idee, ik kende het niet. Sorry Maar de clip uit de supermarkt in Zomergem kan mij wel enorm bekoren. Met zulke spam mogen ze mij elke nacht bezig houden. Nog weinig op onze lokale podia, maar wel al in Nederland… én de States. Wel, de masterclasses doorleefde gitaarrock van Thurston Moore brengen hun geld ruimschoots op. Doe zo verder, Willy. Treed op in de buurt, en ik kom eens kijken.

Ik moet trouwens nog denken aan mijn bootgesprek met schrijver Bart Koubaa deze zaterdagavond. Over de Allerhoogste. Zit Hij ergens in de ruimte tussen twee hersencellen? Is Hij louter fysisch te verklaren als hersenverschijnsel? Toch te vinden in de Hemel (wat ik nog geloof)? Of is Hij er helemaal niet (die vraag stel ik mij)? Van waar komt dan de Verwondering, de Verbeelding en de Liefde voor de uit klei gemaakt mens (door engelen)? Het is de muziek en de kunst, die mij misschien geen antwoord maar wel soelaas biedt. Wat vermogen hersenverschijnselen daartegen?

Bard