Home » Column » This can hurt (of je hart doen smelten)

This can hurt (of je hart doen smelten)

Check website ‘This can hurt’ hier!

Terwijl we nu toch aan het discussiëren zijn over het Vlaamse landbouwbeleid in het algemeen en het Meetjesland in bijzonder: ze moeten nu eindelijk eens stoppen met onnozel doen en ze moeten met hun megaboerenstallen uit ons lieflijk krekengebied wegblijven. Hollanders of geen Hollanders. Wat ze nu hier proberen te doen, mocht eerst niet in eigen land en nu hebben ze met de machtige landbouwlobby van België een interessante bondgenoot gevonden om de schaalvergroting in de landbouw 3.0 op ons prachtig Meetjesland af te vuren. Compleet fout natuurlijk. We zijn gekomen aan een moment van bezinning. Landbouw is niet toe aan schaalvergroting maar eerder aan taakverbreding. Meer do it yourself. Diy. En dat, beste muziekliefhebber, heeft alles met mijn onderwerp te maken. Want de heer Ray-M, die wij absoluut niet mogen kennen als JP De Brabander van Waarschoot en ook nog eens het brein achter Delavega, is in onze Vlaamse rock ‘n’ rollwereld de uitgesproken landbouwer die voor zichzelf vanop zijn veld heeft uitgemaakt: “Ik doe niet meer mee!”

Met Looplizard al. Een eigenzinnigaard met Basseveldse roots, hoe kon het ook anders?  JP, alias Ray-M, en zijn maat Jac Noise tonen een welgemikte middelvinger richting de machtige entertainmentlobby die we ook hebben in Vlaanderen en ze zeggen op muzikale wijze: “We doen het allemaal zelf, we doen het allemaal beter, we doen het allemaal gezonder en ook al weten jullie niet wat we doen, we doen wat we doen en we zijn wie we zijn.” Zie je het verband nog? Ik wel, en dat is het belangrijkste.

Het wordt tijd dat we allemaal eens onze broek afsteken en de aars richting de grijze, charismaloze en verbitterde minister-president Geert Bourgeois draaien. Dat we zeggen: “Weet je wel uw Studio Brussel dat nu nog slechter klinkt dan Radio Donna in zijn slechtste dagen, hoeven we niet meer en we bekijken het wel op onze media, in onze wereld,  op onze smartphones en via onze kanalen die niet illegaal zijn want ze bestaan volgens jullie zelfs niet.” Kun je nog volgen? Ik wel, en dat is het belangrijkste.

En we doen dat met onze geluiden, met nieuwe klanken, met frisse deuntjes en we komen in de afspeellijsten van Spotify en Youtube moeiteloos naast Lemon van U2 terecht, een schitterende muzikale referentie wat mij betreft. Maar we hebben wel Bono zijn hypocriet vliegtuig onder onze reet niet nodig om hetzelfde niveau te bereiken.

Ziezo, JP, ik vind absoluut niet dat er iets mis is met landbouwer te zijn op eigen veld, te genieten van eigen kweek en de lekkerste producten te oogsten die er zijn, nl. die van de eigen tuin. En ga overal ter wereld die boodschap verkondigen. Als men in Zuid-Korea, in Argentinië of in Canada hier naar luistert, moet men toegeven: “This is outrageously good!” En in de verte hoor ik een ontroerend liedje van Lieven Tavernier kabbelen ‘de nieuwe platenbazen, ze missen je niet..’

P.S.

De redactie van Meetjeslands Muziekplatform, in wezen 100% neutraal, laat weten dat eventuele partijpolitieke interpretaties op de schrijfsels van onze medewerkers totaal overbodig zijn, vanwege het feit dat die mensen eigenlijk geen kloten van politiek kennen en hun mening er misschien voor sommigen wel toe doet maar voor de rest totaal onbelangrijk is en dus niet doorslaggevend hoeft te zijn voor het welslagen van en het welbehagen in onze maatschappij ?

Bard