Home » 2008-2014 » Veel muziek in N9 dit najaar

Muziekclub N9 in Eeklo maakt zich weer op voor een muzikaal najaar met enkele toppers (in spe) en heel wat te ontdekken muzikaal talent. Zowat alles komt aan bod: indie, rock, blues, jazz, gipsy, klassiek, funk, soul, chanson, Belpop en drone.

Het openingsconcert van het seizoen is al meteen in thema. Op vrijdag 20 september zullen La Femme Belge (BE) en Les Croissants Belges (BE) met hun eigenzinnige gipsy swing de geest van Django doen herleven.

Gevestigde waarden
N9 verwelkomt dit najaar enkele gevestigde waarden. Singersongwriter Lloyd Cole (UK) van The Commotions (dinsdag 19/11) en the legendary godfathers of blues, soul & gospel The Holmes Brothers (US – zaterdag 30/11) zijn waarschijnlijk de bekendste namen in de programmatie. Ook Vuile Mong (BE – zaterdag 5/10) draait al velen jare mee in de muziekscene van Gent, en ver daarbuiten. Of wat dacht je van Eric Melaerts, Piet van den Heuvel en co (BE) die aan de slag gaan met het levensverhaal en de muziek van Serge Gainsbourg (vrijdag 15/11)?

Opkomend talent
Muziekclub N9 staat in de streek, maar ook daarbuiten, al langer bekend als dé plek om muzikale ontdekkingen te doen. Het was niet toevallig dat -we zeggen maar wat- Gabriël Ríos, C.W. Stoneking, Mélanie De Biasio, Pokey LaFarge, Douglas Firs, Selah Sue, Triggerfinger, Trixie Whitley, Absynthe Minded en Balthazar er ooit te zien waren, nog vóór iedereen erover sprak.

Het is dan ook uitkijken naar opkomend talent Mister & Mississippi (NL – zaterdag 7/12, met Mocking Jay in het voorprogramma). De jongelingen breken potten in Nederland en zetten nu ook de verovering van België in. Ook Marble Sounds (BE – zaterdag 19/10) zijn goed op weg om hun naam definitief op de muziekkaart te zetten. En Electric Empire (AU – zaterdag14/12) is nu al een van Australië’s grootste muzikale exportproducten. Met hun meerstemmige soul speelden ze al op Glastonburry en in uitverkochte zalen in Frankrijk en Japan. Wedden dat het de laatste keer is dat je deze bands in een kleinere club kan zien?

Onbekend is onbemind?
Onbekend is vaak onbemind. Meestal is dat niet terecht. N9 geeft graag een stem aan (inter-)nationale artiesten die vaak al jaren bezig zijn in binnen- en buitenland, maar toch onder de radar blijven. Er komen ook nu weer heel wat onbekende parels langs. Denk maar aan de drie vrouwelijke Canadese singer-songwriters Awna Teixeira, Brandy Zdan en Cara Luft (CA) die samen touren onder de noemer The ABC of Canadian Music. Of aan Chris Ruebens (BE/LT), die al enkele jaren het mooie weer maakt in de Letse muziekwereld en zijn eigen ensemble op zaterdag 26 oktober voorstelt in zijn geboortestad. Ook Luke-Winslow King (US) timmert in de met muziek overgoten straten van New Orleans al enige tijd aan de weg en komt op 2 november voor zijn allereerste Belgisch concert naar Eeklo.

Nog niet versleten
N9 heeft altijd al oog gehad voor blues. Dit najaar komen twee bluesveteranen tonen dat ze nog lang niet versleten zijn. Zanger Tommie Harris (US) laat zich op vrijdag 27 september begeleiden door het internationale krautblueskwartet Dynamite Daze voor zijn enig Belgisch concert van het jaar. En Gitarist Little Victor (US) -de Salvador Dali van de blues- nodigt op vrijdag 11 oktober het Belgische Fried Bourbon uit als begeleidingsband.

Speciale muziek
N9 organiseert ook enkele speciale avonden. Op Mix Me Down (vrijdag 25/10) nemen de dj’s van Radio Martiko (BE/NL) je met hun eclectische set mee van een stomende soulclub in Chicago naar een Haïtiaans feest, en terug (of verder, wie zal het zeggen…).
Tijdens de Nacht van de Duisternis op zaterdag 12 oktober zorgen de drones van Spookhuisje (BE) en de experimentele muziek van Sylvie De Pauw en Bart Maris (BE) voor de ideale soundtrack bij de donkerste nacht van het jaar.
Tijdens het optreden van New Country Rehab (CA – zaterdag 23/11), dat in de Week van de Smaak valt, krijgen alle bezoekers ten slotte een gratis pittig hapje.

Revolutie!
Op vrijdag 4 oktober komt de Amerikaanse protestzanger David Rovics (US) de revolutie prediken. En N9 voorziet nog meer rumoer op elke eerste donderdag van de maand. Tijdens Opstand klauteren telkens drie bands het podium van N9 villa op om zichzelf voor te stellen aan het Eeklose publiek. Op 3 oktober zijn dat Ask For Ursula ft. Jakobistan, The Fortunate Few en Grant Moff Tarkin. Altertape, Jane Spleen en Grant zijn een maand later, op 7 november, aan de beurt.

Een volledig overzicht van het programma kan je vinden op de website van N9.

Bert