Home » Nieuws » Wie maakt hier The Difference?

Wie maakt hier The Difference?

Vanaf volgende week bekijk ik het leven door de bril van mijn vader. Letterlijk. Mijn vriend-opticien-drummer Stevie Lee Hawk herwerkt de bril van mijn overleden vader voor mijn resem oogkwalen. Ik ben benieuwd of ik milder zal worden. Nostalgischer misschien? Of klaarder kijkend. “Christ abandoned me when I needed Him most.” Het slaat als de Sleinse Sint-Jorisklok in mijn oren. Al een hele week. “When the truth unfolds…” Een klok. Een wonderlijke bom, zoals Oppenheimer zijn creatie zag.

Ik denk dat de Meetjeslandse hardrock-trots The Difference met cd “When light uncovers grey” heel mooi aantoont dat heavy metal een hogere vorm van communicatie is. Een kunstvorm met een eigen taal, een eigen universum waar desondanks heel veel kamertjes en klanken te ontdekken zijn. Van het ruwe roepende punkgeluid ‘help mij’ dat we ontwaren bij de helaas teloor gegane Uptempo Bluesmachines (Come Back Nu!) tot de quasi klassieke muziek en opera waar The Difference bij aanleunt. Zij dansen op een bed van heel mooie klanken, gaan aan de slag met wat de ‘true hard rock generation’ (als daar zijn: Led Zeppelin, Deep Purple, Rainbow, AC/DC, Judas Priest, Iron Maiden en ook wel het eigen vroege Ostrogoth enzovoort enzovoort) ons hebben nagelaten. Ik hoor ook Queen trouwens, en ik bedoel dat alleen maar seropositief.

Alle gekheid op een stokje: ik hoor met The Difference een band van vijf kunstenaars die hun klassiekers kennen en die hun relevante vragen verwoorden met een eigen stem, met die hogere vorm van communicatie die heavy metal is. Ze doen dat niet door klakkeloos al die bovengenoemden te gaan kopiëren. Neen, The Difference staat voor een eigen geluid, een eigen verhaal en heel veel skills. Of dat nu op het podium van het Herbakkersfestival is, in de Kubiek of op die CD, je voelt dat dit een band is met heel veel ervaring en vooral heel veel goesting om op het eigen pad verder te gaan. Op deze manier muziek maken, moet zalig zijn.

En dat de man achter de drums ook nog eens de naam ‘Timmerman’ draagt, dat is hilarisch. Hij staat afgestemd als een klok, dat kan ik zeggen. Mocht de term ‘retestrak’ niet duidelijk zijn, bij deze. En over bassist Steven Mervielde nog dit: mocht hij schilderijen met chocoladepralines en rode rozen beplakken en vervolgens zeggen dat het kunst is, ik zou hem nog geloven. Hij staat symbool voor de geloofwaardigheid die The Difference draagt. Het hoeft dan ook niemand te verwonderen dat die band hun aanhang zo indrukwekkend is. Nu ik de CD al een week lang in mijn auto op liggen heb, weet ik alvast waarom. En nu gij nog, mijn liefste lezer…

De webshop op www.the-difference.be is open!

Bard